top of page
Foto van schrijverIVE Nederland

40 jarig bestaan van de Congregatie

Vandaag -25 maart 2024- is het precies veertig jaar geleden dat het Instituut van het Mensgeworden Woord (IVE) werd gesticht in Argentinië.



Op 3 mei 1981 werd pater Carlos Miguel Buela door God geïnspireerd een congregatie te stichten. Dankzij Mgr. León Kruk - bisschop van San Rafael, Argentinië - werd dit mogelijk gemaakt op 25 maart 1984. Dezelfde dag dat de heilige paus Johannes Paulus II heel de wereld aan het Onbevlekt Hart van Maria toewijdde. 25 Maart is de dag waarop we het Hoogfeest van de Aankondiging van de Heer vieren, ook bekend als "Maria Boodschap". Het is de dag dat God de engel Gabriel naar Maria zond, om aan te kondigen dat Ze de Moeder van Jezus zou worden.


De heilige Maagd wilde God dienen in al dat God van haar zou vragen. Daarom antwoordde ze "Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord". Door haar fiat (ja-woord) kon het Woord vlees worden (vgl. Joh 1,14), een menselijke natuur aannemen. Het mysterie van de Menswording is samen met het mysterie van de Drie-eenheid, het grootste mysterie van ons geloof. En dit mysterie heeft pater Buela centraal gezet in het leven en de spiritualiteit van onze congregatie.


In onze statuten staat het volgende geschreven: "We willen onze religieuze familie gekend laten zijn als ‘van het Mensgeworden Woord’ en als zodanig genoemd laten worden daar we naderen tot de 2000ste verjaardag van de Incarnatie, een gebeurtenis die zelfs groter is dan de schepping van de wereld en die door geen enkele andere gebeurtenis overtroffen kan worden" (n. 3). En in nummer 36: "Onze spiritualiteit wil geankerd zijn in het heilige mysterie van de Incarnatie, het mysterie van het Woord dat Vlees geworden is in de schoot van de heiligste Maagd Maria. Op deze wijze kunnen we zeggen dat onze spiritualiteit afstamt van de Persoon van het Woord en Zijn Moeder, zodat we in de Heilige Geest verenigd mogen zijn met de Vader".


De Goede God heeft voor ieder mens een plan en een roeping. Hij stelt het ons voor en wacht ons antwoord af: ons ja-woord. Als we Zijn roepstem beantwoorden, kan God grote dingen in ons leven doen. Zo heeft ook pater Buela zijn fiat aan de Heer gegeven. En niet alleen hij, maar iedere religieus - bewogen door de Heilige Geest-, die ingetreden is in het instituut om de spiritualiteit te beleven van de Menswording. Naast de vele paters en zusters, kunnen we natuurlijk niet de vele leken en gezinnen vergeten die ook deel zijn van onze Religieuze Familie en hetzelfde charisma beleven. Voor iedereen is dit een dag om God te danken!


We zijn momenteel aan het begin van de Goede Week - de lijdensweek van Onze Lieve Heer. Daarom heeft de Kerk het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer verplaatst na de Paasoctaaf, naar maandag 8 april. Dat zal ook de dag zijn waarop we gezamenlijk God danken voor de grote genade om te behoren tot de Religieuze Familie van het Mensgeworden Woord. Deo gratias!


Graag vragen we iedereen die dit leest een gebed te doen voor alle leden en apostolaten van onze Religieuze Familie. Opdat we trouw mogen zijn aan de roeping die God ons heeft gegeven. En voor de vruchten van al het missiewerk dat we mogen verrichten. Tenslotte, voor de zielenrust van onze stichter pater Buela en al onze dierbare overledenen.



44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page